Obiceiuri de învățare în timpul verii

 11666295_1168329326515503_1144921548385891988_n

Vara este perioada potrivită pentru a experimenta în cât mai multe feluri procesul nostru individual de învățare. De altfel, acest anotimp este întâmpinat de vacanțe, concedii și odată cu asta, un mare plus de energie și entuziasm. Vara, învățarea se dezvoltă natural, nefiind definită sau marcată drept obligatorie, fie că vorbim de școală ori de locul de muncă.

 Sunt trei elemente pe care vara le aduce și pe care putem să capitalizăm în învățare:

– libertatea de a face lucruri noi, de a experimenta;

– timpul un pic mai mult pe care putem să-l investim în învățarea noastră prin experiențe;

– contexte pe care putem ușor să le creăm pentru astfel încât să experimentăm cât mai multe despre învățare.

La această întâlnire de comunitate, am adus la masa de discuții obiceiurile proprii de învățare din timpul verii.

Ce oportunități de învățare ne oferă vara spre deosebire de celalte anotimpuri și cum putem să le perpetuăm ori să le transformăm și în celelalte perioade ale anului?

 

Am primit răspunsuri precum:

  •  mersul pe bicicletă și în același timp ascultat audiobook;
  • citit în parc, explorare și relaxare în același timp;
  • citit dimineața în balcon/terasă alături de o cana de ceai fierbinte;
  • experiențe noi – saltul cu parașuta/ saltul de la înălțime;
  • vizite săptămânale la muzee;
  • folosirea notițelor pentru orice activitate programată sau task;
  • fotografie în aer liber;
  • experimentat modalități noi de lucru la locul de muncă;
  • pictură în aer liber;

Concluzia a fost că pe timpul verii suntem mai relaxați și ne urmăm mai natural procesul de învățare, îndrăznim să experimentăm mai multe lucruri noi și ne conectăm mai ușor cu copilul curios din noi.

Cu acestea în minte, am dat statul atelierelor.

Primul atelier a fost susținut de Gabriela Constantinescu și Maria Bucur, stundete ale Universității Alternative, atelierul de artă prin culori și muzică. Aici, participanții și-au testat încrederea în ceilalți printr-un joc de improvizație ce a avut la bază exersarea inteligeței kinestezice și sociale. Apoi, au fost invitați să se exprime prin intermediul picturii și a muzicii, provocare ce a stârnit hohote de râs și bucuria copilărească din fiecare.

În paralel, s-a desfășurat și atelierul de Obiceiuri fericite. Andreea Gospodariu, de la Institul pentru Fericire, a discutat alături de noi despre positive thinking și obiceiurile pe care ni le putem forma pentru a avea o viață cu o viziune mai optimistă. S-au purtat dezbateri pe teama celor cinci dimensiuni ale fericirii: emoțiile pozitive, fluxul emoțiilor, relațiile pozitive, scopul și reușita.

În a doua parte a întâlnirii, Cristina Cristea, coach și co-fondator al Universității Alternative, a facilitat o mostră dintr-un proces individual de autodescoperire.

Ne-a rugat să ne scriem pe o coloană toate rolurile din viața noastră și domeniile importante, ca de exemplu: sănătate, carieră, familie etc… Ne-a lăsat o vreme să le ordonăm în funcție de cea care ne oferă cea mai mare energie, entuziasm, astfel încât să le poată susțină și pe celelalte. După asta, le-am aranjat într-un cerc împărțit pe bucăți, fiecare bucată fiind mai mare sau mai mică în funcție de cât timp și câtă energie alocăm pentru fiecare rol ori domeniu reprezentat.

Ne-am întrebat dacă suntem mulțumiți de cum arată, dacă am schimba ceva ce anume ar fi și concret, la nivel de comportament cum putem face asta începând chiar din momentul respectiv.

În acest timp, Valentin Vișan, pasionat de practici mindfulness prin meditație, i-a invitat pe o parte din noi către un loc mai tăcut din mintea noastră prin două meditații ghidate.

Fiecare meditație a durat câte 15 minute. Prima folosindu-se de respirație și scanarea senzațiilor corporale, iar cea de-a doua de vizualizare și o simțire mai detaliată a corpului fizic.

La încheierea experiențelor, am revenit împreună pentru a concluziona.

10363230_1168329639848805_7578085413496910195_n

“Fiecare dintre noi a plecat cu o provocare pe care și-o va duce la bun final în această vară, fie că e vorba despre a sări în gol, ori a citi în parc în aer liber. “

“Întâlnirea asta a relevat faptul că fără să ne dăm seama, mulți dintre noi avem obiceiuri zilnice care ne aduc fericire. Fie că sunt dicuții cu prietenii, sport în aer liber, gătit ori meditație personalizată, majoritatea dintre noi ne bucurăm de momentele acestea cât de des putem.  E important într-un stil de viață agitat ca al nostru să dedicăm timp conștient micilor bucurii și propriei învățări. “

“A fost o bună ocazie să preluăm unii de la ceilalți obiceiuri și bune practici care să ne calibreze conștient corpul, mintea și sufletul. “

Să fie o vară plină de experiențe care să ne aducă mai aproape de cât mai multe obiceiuri frumoase de învățare!

Întâlnirea comunității a avut loc în cadrul “Coaliției pentru Educație”, proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.

Skip to toolbar