Cum moderezi un atelier la neConferință

46500_564764333538675_1246892259_n

Organizatorii unei neConferinţe setează cadrul, construiesc atmosfera şi adună laolaltă oamenii potriviţi. Creatorii sesiunii sunt cei care livrează valoare atât participanţilor, cât şi lor înşişi.  Pentru a garanta această valoare, venim în întâmpinarea ta cu trei direcţii pe care să le păstrezi în minte, în momentul în care lansezi un atelier.

Creează un subiect de discuţie şi punctează-ţi unghiul de abordare. Conversaţiile încep în mod obişnuit cu prezentarea succintă a temei abordate. Următorul pas firesc este ca tu – creatorul sesiunii – să te poziţionezi în mod autentic faţă de subiectul ales. Construieşte în minte un set orientativ de întrebări, prin care să îţi pui puternic la bătaie unghiul de abordare. Asta va genera destul combustibil pentru a întreţine o discuţie valoroasă la nivel de grup. Totuşi, pregăteşte-te să te laşi surprins de provocările pe care ceilalţi le aduc în discuţie.

Împreună construim discuţia. Într-un cadru de tip neConferinţă, probabilitatea ca subiectul să fie lansat de un expert este foarte mare. Riscul rezidă în faptul că sesiunea s-ar putea transforma într-un curs. Pentru a neutraliza acest aspect, noi venim în întâmpinare cu un facilitator care, la nevoie, va antrena toţi membrii grupului în discuţie. De asemenea, îţi punem la dispoziţie un Scrib (care va ţine minuta).

Încurajează interacţiunea. Într-o neConferinţă, conţinutul este secundar interacţiunii. Acesta este principiul de bază. Pentru a-l activa, tu – creatorul sesiunii – poţi aloca 5-10 minute pentru un exerciţiu de cunoaştere. Atitudinea prietenoasă şi relaxată este o altă unealtă care întreţine interacţiunea la nivel de grup.

NeConferinţa este prin sine generatoare de inspiraţie. Ea extrage ce este mai bun din combinaţia de opinii şi  experienţe ale oamenilor implicaţi în conversaţie. Hai să ne bucurăm de ea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.

Skip to toolbar